fredag 4 april 2008

Brandröken ligger tung




I morse när vi vaknade låg en tät tung dimma över Falun. Min man berättade att hans första tanke var att det kanske brann någonstans i närheten. Min man gjorde lumpen som räddningsman och var under en period brandman på räddningsstationen i Falun så han är obestridligt högsta auktoritet på området i vårt hushåll.

Så rätt han hade. Nu berodde kanske inte dimman på branden, men likväl har det brunnit. Igen. Egnellska huset var under uppbyggnad efter storbranden i somras som uppmärksammades stort. En man satt häktad en längre tid misstänkt för mordbrand men släpptes senare. Nu har huset brunnit igen. Huset... Det var knappt ett skal med byggnadsställningar och plastskynke över hela byggnaden.

Räddningschefen uppmanar alla att stanna inomhus och stänga fönster och ventiler. Det är bara det att min man arbetar precis brevid Egnellska huset. Hans utsikt från fönstret är byggnadsställningarna som omringar(de) huset. Han blev tvungen att ringa jobbet för att höra efter om någon annan lyckats ta sig fram och förbi avspärrningarna och om det var lugnt att åka dit och andas in den mycket hälsovådliga röken som fortfarande bolmar från byggnaden. Han åkte nyss dit. Hoppas att allt går bra. Rasrisken för Egnellska är betydande.

Det är onekligen något spännande och upprörande över bränder. Allrahelst om man har någonsomhelst liten koppling till det som brunnit. Jag hoppas att man snarast får fram vad som orsakat branden och om den var anlagd - igen.

Inga kommentarer: