torsdag 15 maj 2008

Kan Gud ändra sig?

Jesus är densamme igår, idag och så till evig tid.
Gud är inte en människa så att han kan ångra sig.

Det vet vi. Det står i bibeln.

Härom dagen läste jag i andaktsboken "Dag efter dag bär han oss" av Ulf Ekman när han skriver om Petrus som får en syn på taket. Petrus ser hur ett tygstycke med alla slags djur skänks ned och han hör en röst som säger: Slakta och ät! Som rätttrogen messiastroende jude säger han: Bort det! Men återigen får han samma uppmaning. Så här skriver Ekman:
"Nu ändrade Gud det. Hur då? Genom en syn! Och en syn som fullkomligt skakade Petrus ur hans säkerhet. /.../Vi måste komma ihåg att han var jude, en messiastroende sådan och som sådan åt han inte oren mat. Det hade Gud sagt. Problemet var att han levde i vad Gud hade sagt, inte i vad Gud sade. Hans sinne var först inte öppet för förändring. Han var för färdig och därmed olydig när eldstoden drog vidare"

Gud hade sagt ett, nu sade han ett annat. Det han sade först gällde inte längre.

Likaså har vi Abraham som förmår Gud att skona Lot och hans familj genom att gång på gång förhandla med Gud: Om det bara finns si och så många rättfärdiga i staden - kan du inte skona den då? Och Gud lovade. Han ändrade sig gång på gång eftersom hans vän bad honom om det.

Vad får det här för konsekvenser för oss idag? Har Gud sagt, men det gäller inte längre? Har Gud talat? Ja. Gäller det än idag? Det beror på vad Gud talar idag.

Slutsats: Vi måste veta vad Gud säger idag. Då får vi också veta om det han sagt fortfarande gäller, eller om eldstoden dragit vidare.

Vi kan inte leva på vad Gus har sagt igår. Vi måste veta vad han säger idag. Det gäller Kristi kropp, det gäller vår församling och det gäller våra egna liv. Vad säger Gud till dig idag? Vad säger han till församlingen?

Oh, så tragiskt att missa om Gud gått vidare och stanna kvar i tron att Gud fortfarande är där.

Chasing God.

2 kommentarer:

Vera o Wille sa...

Så sant! Väldigt bra skrivet! :-)

Frida sa...

Det här var lite funderingar kring alla uttryck: "Det Gud har sagt står fortfarande fast." Och liknande så klart. Om Gud säger: flytta till Leksand, så gäller inte det längre om han säger: Flytta till Falun. Rätt så logiskt, men det måste även gälla våra församlingar. Har Gud sagt en sak i fornstora dar så gäller det endast om inte Gud säger något annat idag. Slutsatsen är fortfarande att det handlar om att leva nära Gud idag och höra hans röst idag.